Geconcentreerd kunnen werken is een must voor een goede samenwerking. Zo krijg je daadwerkelijk je werk gedaan en kun je op tijd aanleveren wat je hebt afgesproken. Helaas is er in de gemiddelde kantooromgeving geen gebrek aan afleiding, waardoor de focus soms ver te zoeken is. Gelukkig bestaan er handige tactieken voor jou en je collega’s om daar een stokje voor te steken. Ontdek hoe jij je concentratie verbetert.

Laten we beginnen met een definitie. Wat is concentratie nu eigenlijk? In mijn boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ geeft ik deze omschrijving:

“Concentratie is het met gerichte aandacht uitvoeren van één taak of handeling, zonder afleiding of versnippering.”

Je concentreren betekent dus dat je…

  1. …je aandacht bij één ding kunt houden zonder dat je je ondertussen laat afleiden door externe prikkels (zoals een rinkelende telefoon) of interne prikkels (zoals de gedachte “Wanneer komt het nieuwe seizoen van die serie ook alweer online?”).
  2. …en zonder dat je probeert om je aandacht tegelijkertijd naar iets anders uit te laten gaan. (Je kent het wel: multitasking. Klinkt reuze-handig, is totaal onmogelijk!)

Concentratie verbeteren is belangrijk

Niet voor niets verdienen kwakzalvers bakken met geld met “concentratiepillen” en wordt er massaal gezocht op zoektermen als “concentratie verbeteren oefeningen” of “concentratie verbeteren vitamine”. Je concentratie verhogen gaat je om allerlei redenen helpen op het werk. Als kenniswerker is het sowieso cruciaal om je werk te kunnen afronden en daar niet onrealistisch lang over te doen. 

Maar concentratie is om nog meer redenen essentieel:

  • Concentratie helpt om informatie snel en correct te verwerken.
  • Concentratie is nodig om te begrijpen wat je leest en om die informatie te onthouden. 
  • Hoe beter je concentratie is, hoe meer werk je gedaan krijgt in een bepaalde tijd. 
  • Als je je goed kunt concentreren, maak je minder fouten
  • Een goede concentratie zorgt ervoor dat je volledig opgaat in een taak, wat je betrokkenheid en motivatie stimuleert.
  • Hoe meer je (dankzij concentratie) in de flow zit, hoe groter je creativiteit wordt.

Daar worden jij én je collega’s blij van. 

Concentratie verbeteren

Wat hebben concentratie en samenwerken met elkaar te maken?

Nou, meer dan je misschien denkt! Een goede concentratieboog is belangrijk om:

  • het werk dat jij voor een project doet daadwerkelijk gedaan te krijgen;
  • daar niet meer tijd aan kwijt te zijn dan nodig is;
  • productief te zijn en dus slim gebruik te maken van de tijd die je hebt;
  • goede kwaliteit werk te leveren in plaats van het af te raffelen;
  • tijd over te houden voor bijvoorbeeld overleggen of plotselinge vragen van collega’s.

Kortom: een slechte concentratie zit niet alleen jou in de weg, het zorgt ook voor strubbelingen in de samenwerking. Je levert bijvoorbeeld dingen te laat aan, kunt je aandacht er moeilijk bij houden tijdens een meeting, je werk is niet van voldoende kwaliteit of je mist belangrijke deadlines. Dat is voor een keer niet erg, maar gaat na een tijdje wel de samenwerking frustreren. 

Je concentratie verbeteren is dus gunstig voor jezelf, voor de organisatie en ook zeker voor de samenwerking. Collega’s weten dat ze op jou kunnen bouwen en waarderen wat je doet. 

Hoe kun je je concentratie verbeteren? 6 tips

We moeten toegeven: soms is het verrekte lastig om je te focussen. Je continu oplichtende telefoonscherm en de langslopende collega’s halen je uit je concentratie. Tja, het gemiddelde (thuis)kantoor is helaas niet de grootste zenplek die er bestaat. 

Gelukkig kun je veel doen tegen een slechte concentratie. Het belangrijkste? Twee dingen:

  1. Verminder de hoeveelheid prikkels om je heen en vanuit jezelf.
  2. Stop met multitasken en doe nog maar één ding tegelijk. 

Hoe je dat concreet toepast? Met deze tips heb jij alles in huis (pardon, op het werk) om je concentratie te verhogen. Inge vertelt je er meer over

1. Creëer een optimale werkomgeving

Daar begint het allemaal mee. Als jouw bureau één grote chaos aan papieren is of als je op een plek zit waar je steeds het koffiezetapparaat herrie hoort maken, dan werkt dat ook gewoon niet fijn. Creëer daarom een werkomgeving die jou helpt om beter te focussen. Dat vraagt in elk geval hierom:

  • Moet je ergens geconcentreerd in je eentje aan werken? Ga in een stilteruimte zitten op kantoor, zodat je minder snel op je schouder getikt wordt voor tussendoorvragen. Is die plek er nog niet? Stel je leidinggevende voor om er één te maken.
  • Is er geen plek voor een stilteruimte? Werk dan thuis op dagen waarop je ergens gefocust aan moet werken. 
  • Werk altijd aan een opgeruimd bureau. Gooi je lege boterhamzakje weg, berg papieren op waar je niets mee hoeft en voorkom dat je bureau je steeds prikkels bezorgt.
  • Zorg ervoor dat je werkplek fijn zit. Stel je stoel af op je lichaam in plaats van er zomaar op neer te ploffen. Dat zijn de belangrijke basics om überhaupt productief te kunnen zijn. 

2. Leer jezelf aan om écht maar aan één ding te werken

We weten het: dat is best een uitdaging in een tijdperk waarop je telefoon en Outlook-pop-ups je continu laten zien dat je eventueel ook andere dingen kunt doen met je tijd. De truc is om je daar niet door te laten verleiden door simpelweg afleidingen te cancellen. 

Hoe je dat aanpakt? 

Start met de Pomodoro-methode. Dit betekent dat je 25 minuten (of 50 minuten bij zwaardere taken) aan één stuk door gefocust aan een taak werkt zonder ondertussen andere dingen op te pakken. 

Dus zet je telefoon ondertussen uit, klik Outlook weg en pak dat alles er pas weer bij als je klaar bent. Dan neem je 5 of 10 minuten pauze, om vervolgens aan een nieuw focusblok van 25 of 50 minuten te starten. 

In het begin voelt dat misschien onhaalbaar en is de drang groot om even snel te checken of je niet een appje hebt ontvangen. Maar hoe vaker je het tóch aangaat, hoe beter je concentratie zal worden. 

Wat verder belangrijk is?

  • Check je mailbox op gezette tijden, het liefst maximaal twee of drie keer per dag. Op die momenten verwerk je alle e-mails volgens de OHIO-methode. Daarna klik je Outlook weg en ga je gefocust verder.
  • Gooi overbodige notificaties van je telefoon, zodat je minder gestoord wordt. Dan hebben we het bijvoorbeeld over WhatsApp, e-mail en social media. Check die apps alleen als je er bewust tijd voor kunt nemen. 
  • Popt er iets op wat je niet mag vergeten? Schrijf het in een notitieboekje om later naar te kijken. Dan kun je nu je aandacht bij de taak houden. 
  • Gebruik eventueel een websiteblocker om bepaalde websites (zoals Instagram of het nieuws) te blokkeren onder werktijd als je merkt dat je daar vaak naartoe surft.

3. Stel prioriteiten en beheer je tijd slim

Concentratieproblemen hebben vaak te maken met een gebrek aan focus in je agenda. Je hebt bijvoorbeeld een waslijst aan dingen die moeten gebeuren en hebt geen idee waar te beginnen. Of je begint ergens aan en ontdekt vervolgens dat iets anders toch belangrijker is. 

Daarom is prioriteiten stellen altijd een belangrijk startpunt om je concentratie te verbeteren op kantoor. Ook cruciaal voor een goede samenwerking trouwens! Let bijvoorbeeld hierop:

  • Ga na welke dingen op je to-do-list dringend zijn en dus nu aandacht vragen. Pak die nu op of delegeer ze als ze niet per se door jou uitgevoerd moeten worden. 
  • Is een taak wel belangrijk maar niet dringend? Plan het in je agenda in voor een ander moment, zodat je het niet vergeet (en dus niet je collega’s straks irriteert met een gemiste deadline). 
  • Kijk kritisch of jij wel écht al deze dingen moet doen. Kun je niet iets delegeren? Het is juist goed voor de samenwerking als je niet alles op je neemt (zeker niet als dat niet realistisch is gezien je workload). 
  • Schrap taken die helemaal niet dringend en ook niet belangrijk zijn. Zo blijft er tijd over voor belangrijkere zaken. 
  • Houd je takenlijst realistisch. Dubbelcheck of wat op je takenlijst geschreven staat wel haalbaar is om in de beschikbare tijd gedaan te krijgen. Zo niet, wees kritisch en haal dingen weg.
  • Merk je dat je takenlijst te vol is? Overleg in je team of met je leidinggevende hoe je dit anders kunt doen. Zo voorkom je stress, gemiste deadlines en kun je op tijd samenwerkingsissues voorkomen.

Gebruik de prioriteitencheck (het Eisenhower-model) ook als een collega met een spoedverzoek bij je aanklopt terwijl jij het al druk hebt. Kijk of jij inderdaad de enige bent die dit kan doen en of het wel echt zo belangrijk is. Zo niet, kijk of je het kunt inplannen of delegeren. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

4. Sla je pauzes niet over

Regelmatig met collega’s samen lunchen of het weekend doornemen bij het koffiezetapparaat is niet alleen goed voor de samenwerking, maar ook beter voor je concentratie. Pauzes zijn hard nodig om je concentratie te behouden. Neem na een Pomodoro-tijdblok vijf tot tien minuten pauze om je hoofd een reset te geven. 

Probeer in de pauzetijd niet nóg meer prikkels tot je te nemen (door het nieuws te checken of alle gemiste Instagram-posts te bekijken). Maak een praatje, pak een kop koffie en rust uit. Dan kun je daarna met frisse energie en concentratie verder. 

Denk je dat het een goed idee is om in drukke periodes je lunchpauze achter je PC door te brengen? Think twice! Neem alsnog de tijd om je brood rustig op te eten. Maak een wandeling buiten of ga met collega’s naar de kantine. Niemand kan zich uren achter elkaar concentreren. Als je pauzes overslaat, neemt je focus juist af en ga je fouten maken. 

5. Maak afspraken met collega’s over storen

Allemaal leuk en aardig, die tips om je concentratie en focus te verbeteren. Maar dat je op kantoor werkt met collega’s betekent logischerwijs ook dat je collega’s soms iets van je willen. Hoe ga je daarmee om? Ons advies luidt:

Alleen het brandalarm of dingen die op brandachtige spoedjes lijken, mogen je uit je concentratie halen. Dus alleen alles wat écht dringend is, verdient je acute aandacht. 

Het probleem is alleen: mensen zien vaak genoeg dingen als “dringend” die helemaal niet zo dringend zijn. Daarom is het belangrijk, ook voor jullie samenwerking, om heldere afspraken te maken met collega’s. 

  • Geef aan dat jullie elkaar, los van de pauzes en overleggen, alleen storen voor dringende zaken. 
  • Bepaal samen wat je onder “dringend” verstaat (denk aan: een webshop die niet werkt, een IT-systeem dat op instorten staat of een grote lekkage op kantoor). Dringend betekent dat iets nu meteen actie vereist en nog geen uur kan wachten. 
  • Bespreek hoe jullie elkaar contacten bij dringende zaken. Spreek bijvoorbeeld af om elkaar daarvoor altijd te bellen of te sms’en. Dan weten jullie ook van elkaar “Als iemand belt, dan is het dringend”.
  • Spreek af om met een 1-op-1-lijst te werken voor zaken die geen acute actie vereisen. Dat is een lijst waarop je alle niet-dringende vragen of verzoeken noteert die je aan één collega hebt om die op een gegeven moment in één keer voor te leggen (in een overleg).
  • Plan regelmatig teamoverleggen, waarin jullie de stand van zaken bespreken. Zo ben je steeds op de hoogte van waar collega’s mee bezig zijn. Dat bevordert de samenwerking en zorgt ervoor dat je elkaar niet steeds hoeft te storen voor projectupdates.

6. Oefen met mindfulness bij concentratieproblemen

Als je je regelmatig gefrustreerd afvraagt “Waarom kan ik me niet concentreren?”, dan is mindfulness slim om eens te proberen. Nee, niet meteen in de weerstand gaan nu! Mindfulness heeft niets te maken met wazig in een kaars staren of in boeddhistische gewaden de woestijn verkennen. Het is juist lekker praktisch! Probeer deze mindfulness-oefeningen maar. 

Mindfulness helpt je om je aandacht op één ding te focussen, wat een goede manier is om je concentratievermogen te verbeteren. Oefen er eens elke dag 10 minuten mee. Misschien dwalen je gedachten in het begin nog snel af, maar oefening baart kunst! Naast een betere concentratie, helpt mindfulness je ook om rustig te blijven onder stressvolle omstandigheden. Ook handig op een drukke kantoorvloer waar altijd wel spreekwoordelijke “brandjes” te blussen zijn!

Concentratie verbeteren

Verder lezen over concentratie, samenwerken en timemanagement?

Op Samenwerken.com hebben we onze beste tips en technieken rondom die onderwerpen gebundeld. Maar we delen graag nog veel meer praktische tips met je. Op Instagram om precies te zijn! Wil je Instagram juist op een concentratiebevorderende manier gebruiken? Volg mij en Tijdwinst op Instagram en krijg dagelijks tips om je concentratie te verbeteren, efficiënter samen te werken en meer gedaan te krijgen in minder tijd.

Mensen vroegen ook

Wat helpt voor concentratie?

Voor een betere concentratie helpt het als je de afleiding om je heen beperkt. Zet bijvoorbeeld je notificaties uit en check je mailbox alleen op vaste momenten op een dag in plaats van elk half uur. Daarnaast helpt het om afspraken te maken met collega’s over wat je onder “dringend” verstaat en waarvoor en hoe jullie elkaar storen. Spreek af dat je elkaar voor niet-storende dingen mailt of een 1-op-1-lijst maakt. Daardoor hoeven jullie elkaar minder vaak uit de concentratie te halen. 

Hoe kan ik mijn concentratie verhogen?

Je concentratie verhogen vraagt ten eerste om een werkplek waar je goed gefocust kunt werken. Zorg dus voor een plek met zo min mogelijk afleiding en geluiden. Heb je dat alles niet? Trakteer jezelf dan op een goede noise-cancelling headphone. Probeer ook eens binaural beats: speciale muziek die een specifieke reactie in je hersenen oproept waardoor je concentratie direct verbetert.

Waar krijg je een betere concentratie van?

Mediteren en mindfulness-oefeningen zijn goede concentratie-oefeningen om mee aan de slag te gaan. Het principe achter mindfulness en meditatie is dat je je aandacht bij één ding (je ademhaling, een bepaald beeld, een lichaamsdeel of een muziekje) houdt. Daardoor verstevig je je focus en leer je om je minder snel te laten afleiden door wat er om je heen gebeurt of door de gedachten die door je hoofd spoken. 

Wat kun je doen tegen een slechte concentratie?

De eerste twee dingen die je te doen staan als je je concentratie wilt verbeteren, zijn:

  1. de hoeveelheid prikkels vanuit je omgeving en in je hoofd beperken;
  2. je aandacht steeds bij één ding houden en niet continu switchen tussen taken.

Oefen met de Pomodoro-methode, waarbij je steeds 25 minuten gefocust werkt aan één taak en daarna 5 minuten pauze houdt. Houd bij zwaardere taken een focusblok van 50 minuten en 10 minuten pauze aan. 

Verder werkt het goed om een notitieboekje naast je te leggen en daarin alle losse flarden te noteren die mogelijk in je hoofd oppoppen. Dan hoef je je niet direct door die oppoppende gedachten te laten afleiden, maar geef je ze een losse plek op papier.

Wat kun je nemen voor een betere concentratie?

Wij raden je zeker niet aan om zonder doktersadvies allerlei middelen te gebruiken om je concentratie te verbeteren. Pas daarmee op en gebruik die alleen als de huisarts ze je expliciet heeft voorgeschreven. In alle andere gevallen zijn de concentratietips hierboven een goed startpunt. Begin met de afleiding om je heen beperken, een rustige werkplek opzoeken en stoppen met multitasken. Oefen ook met meditatie, zodat je kunt leren om je focus beter bij één ding te houden. 

Wil je je concentratie verhogen tijdens examens? Oefen dan al een paar keer van tevoren met langere tijd één ding doen zonder afleiding. Dat kan helpen om daar ook tijdens de examens zelf minder moeite mee te hebben. 

Wil je weten hoe je je concentratie verbetert bij ADHD of hoe je je concentratie verbetert bij ADD? Dan kun je, naast de tips hierboven, de hulp inschakelen van een AD(H)D-coach. Diegene kan je specifiek helpen om ook als je brein wat sneller het overzicht verliest je focus bij één ding te houden. 

Concentratie verbeteren

Wie zijn wij? | Cursus timemanagement, snellezen of gesprekstechnieken

Wil je leren om slimmer (samen) te werken? Dan zit je bij Tijdwinst helemaal goed. Wij zijn als trainingsbureau al 20+ jaar gespecialiseerd in efficiënter werken én samenwerken. Op dat gebied bieden we (online en offline) trainingen aan door het hele land, bijvoorbeeld over timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken en snellezen. 

Nieuwsgierig? Neem dan zeker een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale en fysieke) trainingen.

  1. 1-daagse training Timemanagement | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog