“Ik ben gewoon blauw” of “Zij is nu eenmaal erg geel”. Het klinkt misschien niet als een gebruikelijke manier om over jezelf en collega’s te praten. Maar echt, het werkt. Veel bedrijven zweren bij de vier kleuren. Beter bekend als: het DISC-profiel. Weten welk DISC-profiel jij hebt, helpt je om jouw valkuilen én sterke kanten te herkennen. Laat dat nu net zijn waar beter samenwerken in een team begint.
Dit artikel verscheen eerder op https://persoonlijkeeffectiviteit.nl
Het DISC-profiel: geel, blauw, groen of rood?
Als geëmancipeerd persoon gaan er nu misschien een paar alarmbellen bij je rinkelen. Moet je jezelf echt in hokjes stoppen en je collega’s kort-door-de-bocht-labels geven? Wacht, een kleur op je eigen voorhoofd plakken gaat je echt verder helpen. Het is logisch dat je niet één op één in een bepaalde categorie past. Maar weten dat je meer van een bepaalde kleur en minder van andere kleuren hebt, gaat jullie zeker helpen in de samenwerking.
Wat is een DISC-profiel?
Het idee van het DISC-profiel is simpel. Ieder persoon heeft een voorkeurswijze van communiceren en samenwerken. Dat betekent niet dat je altijd op die manier communiceert of samenwerkt, maar wel dat je dat van nature het liefst zou doen.
Thomas Erikson, auteur van “Omringd door idioten”, vertaalde dat idee naar vier persoonlijkheidstypen. Ieder persoon heeft het meest van één van die typen. Elk persoonlijkheidstype heeft zowel pluspunten als valkuilen.
Hoe helpt dat om beter samen te werken in een team?
Als een samenwerking stroef verloopt, komt dat vaak door een botsing van jouw persoonlijkheidstype met dat van een collega. Jij werkt bijvoorbeeld graag gestructureerd, terwijl je collega liever in de wildeweg met nieuwe ideeën spuwt. Terwijl je collega het zoveelste idee op je afvuurt, vind jij het vooral frustrerend dat hij maar niet concreet. Andersom denkt je collega “Vlieg op met je lijstjes! Laten we brainstormen.”
Door te ontdekken welke persoonlijkheid jij hebt, kun je vaak beter herkennen waarom dingen je irriteren, wat jij te brengen hebt binnen je team en wat je valkuilen zijn. Als je ook weet wat voor kleuren je collega’s hebben, helpt dat al helemaal om te herkennen waar conflicten vandaan komen en om de communicatie beter af te stemmen.
Kortom: je DISC-profiel kennen is essentieel om beter samen te werken in je team, om je eigen patronen te herkennen én om het beste in jezelf en de ander naar boven te halen. Oftewel: best handig.
Welke DISC-profielen zijn er?
De DISC-profielen zijn samengebracht in een matrix met twee assen. Klinkt heel wiskundig, valt in de praktijk wel mee. Het gaat erom dat je:
- een bepaalde mate van snelheid en directheid hebt (ben je meer introvert of extravert?);
- taakgericht of mensgericht bent (hecht je meer waarde aan het eindresultaat of aan een goede relatie met de ander?).
Op basis van die twee assen zijn er vier typen persoonlijkheden:
- Rood (D-stijl: Dominant, Daadkrachtig): taakgericht en extravert
- Geel (I-stijl: Inspirerend, Interactief): mensgericht en extravert
- Groen (S-stijl: Stabiel, Sociaal): mensgericht en introvert
- Blauw (C-stijl: Correct, Conformerend): taakgericht, introvert
Psst, meer tips voor efficiënter werken?
Vind je efficiënt werken reuze-interessant en wil je meer weten over hoe jij meer gedaan krijgt in minder tijd? Björn praat je er dagelijks over bij op Instagram en ook op het Instagram-account van Tijdwinst krijg je elke dag handige tips. Dus volg ons vooral daar!
Oké, de volgende prangende vraag… Want laten we eerlijk zijn, waarschijnlijk ben je maar naar één ding benieuwd:
Welk DISC-profiel heb ik?
Voor het antwoord op die vraag kun je online allerlei uitgebreide tests doorlopen. Maar onze ervaring leert dat je op basis van de beschrijvingen hieronder vaak al snel ontdekt welke kleur jij bent.
We bespreken ze één voor één.
Rood DISC-profiel: taakgericht en direct
Als je een rood DISC-profiel hebt, dan ben je gedreven en heb je daardoor ook een vurige kant. Zodra jij iets in je hoofd hebt, heb je het liefst dat anderen daar ook in meegaan. Je bent doelgericht, maar kunt daarin ook soms overambitieus zijn of competitief overkomen. Je houdt het tempo er goed in, bijt je met plezier vast in uitdagingen en zal jezelf oneindig pushen om meer te bereiken. Rode mensen leggen de lat graag hoog voor zichzelf.
Kenmerkend voor rode mensen is dat ze meer waarde hechten aan het resultaat dan aan relaties. Ze hebben minder met chit chat en communiceren liever kort en bondig. Dat kan heel handig zijn, zeker in leidinggevende posities. Aan de andere kant kan het op groene en gele mensen soms (onbedoeld) ongevoelig overkomen.
Sterke kanten rood profiel
- Nemen veel initiatief
- Bereid om risico’s te nemen
- Harde werkers
- Niet conflictvermijdend
- Goede leiders
- Zelfstandig
- Resultaat- en doelgericht
- Strijdlustig
- Gek op uitdagingen
- Nemen snel beslissingen
- Geboeid door nieuwe dingen
- Efficiënte werkers
Valkuilen rood profiel:
- Soms te directe communicatie
- Overtuigd van hun gelijk
- Kunnen ongevoelig overkomen
- Soms te snel knopen doorhakken
- Ogen mogelijk dominant of opdringerig
- Neiging tot tunnelvisie
- Soms door effectiviteit minder empathisch
- Snel interesse verliezen
- Mogelijk ongeduldig
- Hechten weinig waarde aan regels
Geel DISC-profiel: relatiegericht en direct
Mensen met een geel DISC-profiel zien overal mogelijkheden in en kunnen niet wachten om die te realiseren. Gele mensen zijn rasoptimisten. Ze staan graag in de spotlight en worden vaak gezien als creatievelingen door hun eindeloze inspiratie. Tegelijkertijd vinden ze het belangrijk om anderen mee te nemen in hun plannen en ideeën en zijn sociaal en communicatief. Verder zijn het gevoelsmensen. “Het voelt goed” is voor hen een prima argument om een knoop door te hakken.
Van gele mensen wordt vaak gezegd dat ze ‘out of the box’ denken. Tegelijkertijd kunnen ze van de hak op de tak springen en hebben ze niet altijd de details goed uitgedacht. Veel praten (te veel in de ogen van anderen) is een valkuil van gele personen. In luisteren zijn ze meestal niet de beste. Gele mensen bouwen snel relaties op. Ze vinden van alles leuk, interessant en spannend, en steken daar met alle plezier energie in. Het gevaar is dat ze in hun enthousiasme soms de focus op het eindresultaat verliezen.
Sterke kanten geel DISC-profiel
- Optimistisch en enthousiast
- Overal kansen zien
- Kunnen de aandacht trekken en vasthouden
- Worden vaak aardig gevonden
- Snelle beslissers (op gevoel)
- Komen overtuigend over
- Creatief denken
- Sociaal in de omgang
- Veel energie
- Nieuwsgierig
- Flexibel
- Communicatief sterk en spontaan
Valkuilen geel DISC-profiel
- Zijn soms niet realistisch door hun enthousiasme
- Aandacht opeisen
- Moeite met kort en bondig communiceren
- Slechte luisteraars
- Nemen snel het woord over
- Vaak minder goed georganiseerd
- Geen natuurtalent in plannen
- Weinig aandacht voor details, zoals spelfouten
- Moeite met dingen afronden
- Moeite met focussen
- Snel verveeld
Kortom: gele mensen hebben vaak wel wat aan het boek ‘Elke Dag Om 15:00 Uur Klaar’, dat Björn (directeur van Tijdwinst) schreef. Hij geeft je concrete tips om het overzicht te behouden, zelfs als je barst van de ideeën.
Groen DISC-profiel: relatiegericht en indirect
De meerderheid van de werknemers is volgens Erickson groen. Groene personen zijn wat rustiger en passiever dan hun rode en gele teamgenoten. Het zijn sociale mensen, maar ze minder aanwezig dan gele personen. Ze houden niet van discussies, zijn vriendelijk en kunnen goed luisteren. Dat maakt groene mensen vaak een aanwinst om beter samen te werken in een team; bij hen staat het teamgevoel voorop. Je kunt ze gerust het label “mensen-mens” geven. Ze hebben oprechte belangstelling en zijn het luisterend oor na een slecht-nieuwsgesprek.
Maar ook groene mensen hebben hun valkuilen. Zo hebben ze moeite met verandering. Ook zijn ze zó bereid om te helpen dat ze soms hun grenzen uit het oog verliezen. Verder vinden ze het belangrijk om aardig gevonden te worden, waardoor ze van nature conflicten uit de weg gaan. Om de sfeer goed te houden, houden ze feedback regelmatig voor zich. Dat terwijl negatieve feedback wel degelijk zinvol kan zijn als je het op de juiste manier verpakt.
Sterke kanten groen DISC-profiel
- Rustig en bescheiden
- Komen afspraken na
- Bereid om te helpen
- Stabiele persoonlijkheid
- Gevoelig en begripvol
- Uitstekende luisteraars
- Houden rekening met anderen
- Aardig en dienstbaar
- Genuanceerd in hun oordeel
- Houden van routine
Valkuilen groen DISC-profiel
- Niet altijd innovatief in hun ideeën
- Moeite met beslissingen nemen
- Moeite met verandering (kan inflexibel overkomen)
- Slikken mening soms in
- Vaak indirecte communicatie (mogelijk achter de rug om praten)
- Afwachtende houding
- Laten zich snel overhalen
- Goedgelovig
- Conflictvermijdend
- Te veel opgaan in details
Blauw DISC-profiel: taakgericht en indirect
Als gele of rode mensen met een nieuw plan komen, dan zijn blauwe personen de eersten die er hun notitieblok bij pakken en kritische vragen stellen. Het zijn analytische mensen met een voorliefde voor orde. Ze werken graag met lijstjes, houden van een strakke planning en zullen niet snel een deadline of afspraak missen. Blauwe personen zullen je niet de oren van het hoofd praten. Maar wát ze zeggen, is vaak heel doordacht.
Erikson noemt blauwe mensen wat “pessimistisch”. “Realistisch” is hoe je het ook zou kunnen omschrijven. Waar gele mensen dolenthousiast met een nieuw plan voor een winactie komen, zal de blauwe persoon degene zijn die vraagt of al aan de algemene voorwaarden is gedacht. Blauwe mensen zijn introvert en houden zich vaak meer op de achtergrond. Ze houden van details en feiten, maar kunnen zich daar ook te veel in verliezen.
Sterke kanten blauw DISC-profiel
- Oog voor detail
- Bedachtzaam
- Systematisch en methodisch werken
- Zorgvuldig
- Kritische houding bij nieuwe plannen
- Weloverwogen
- Volgen de regels op
- Gedisciplineerd werken
- Kort en bondig in hun communicatie
- Grondige onderzoekers
Valkuilen blauw DISC-profiel
- Nemen niet snel het initiatief
- Moeite met verandering
- Perfectionistisch
- Meer oog voor het proces dan voor relaties
- Gereserveerd
- Sceptisch
- Pietluttig door hun oog voor detail
- Traag beslissingen nemen
- Kritische houding
- Gesloten in contact
- Soms geneigd om vast te houden aan patronen
- Trekken anderen in twijfel
- Kunnen star overkomen
Beken kleur om beter samen te werken in een team
Uiteraard is ieder persoon meer dan één van de vier kleuren. Zo zal je in elke situatie weer ander gedrag vertonen en kun je aan je valkuilen werken. Maar voor een betere samenwerking in een team kan generaliseren wel degelijk handig zijn.
Je bewust zijn van je eigen kwaliteiten en valkuilen en die van anderen helpt je om effectiever te werken, beter te communiceren en te groeien als persoon. Als je bijvoorbeeld snapt dat een collega “blauw” is, kun je je briefing daarop afstemmen door die zoveel mogelijk to the point te maken. En wil je een keer over iets gevoeligs sparren, dan snap je meteen waarom je groene collega daarvoor waarschijnlijk een fijnere sparringpartner is dan je rode leidinggevende.
Verder is het natuurlijk prettig om te weten waar jouw valkuilen liggen én om daarin te leren van collega’s met andere kleuren. Daar vaart je persoonlijke effectiviteit dan weer wel bij.
Dus: bepaal jouw kleur, verdiep je in je kwaliteiten, maar durf ook je mindere kanten te herkennen. Ga daarnaast na hoe je de kwaliteiten van anderen slim kunt gebruiken en op hun niveau (dus: naar hun kleur) kunt communiceren. Dat helpt je om meer uit jezelf te halen en om de samenwerking te verbeteren.
Wie zijn wij? | Tijdwinst.com
Beter samenwerken in een team of slimmer werken als individu – dát is waar wij bij Tijdwinst in gespecialiseerd zijn. Als trainingsbureau geven we (online) trainingen door het hele land. Zo helpen we je op weg om meer gedaan te krijgen in minder tijd, effectiever te communiceren of sneller de kern uit een berg informatie te halen.
Nieuwsgierig geworden? Lees onze verschillende blogs met praktische tips en schrijf je in voor één van onze trainingen op locatie of online.
- 1-daagse training Timemanagement | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, mindmapping en geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief thuiswerken voor teams | Blog