Samenwerken in een team gaat over meer dan de krachten bundelen. Ieder voor zich zetten jullie fantastische resultaten neer. Maar een paar toppers bij elkaar zetten is niet genoeg voor professioneel samenwerken. Net als bij teams op het voetbalveld en in het leger gaat het ook bij samenwerken binnen een team om één ding: vertrouwen. Dit zijn de drie lessen waarmee je elke samenwerking verbetert.

Wat komt aan bod:

  1. Wat is er nodig voor een goede samenwerking? 1 ding!
  2. Waarom is samenwerken in een team belangrijk?
  3. Wat is belangrijk tijdens het samenwerken?
  4. Hoe samenwerken in een team?
  5. Dus: samenwerken is vertrouwen geven en krijgen
  6. Beter samenwerken? Word een betrouwbare gesprekspartner, feedbackgever én planner

We zien het vaak genoeg. Jullie zijn stuk voor stuk fantastische professionals. De één weet alles over e-mailcampagnes optuigen, de ander kan heel goed chocola maken van ingewikkelde data, en weer een ander is ijzersterk in grafische vormgever. Je zou denken: de basis voor een goede samenwerking in een team staat.

Maar nee, samenwerken als team is meer dan alleen een paar mensen bij elkaar zetten en zeggen “Ga het maar doen. Samen.”

Misschien herken je wel dat een team niet écht samenwerkt. Samenwerken met collega’s is namelijk niet hetzelfde als de taken verdelen, ieder een eigen taak tot je nemen en die taak – ieder voor zich – tot een goed eind brengen. De betekenis van samenwerken is anders. Wat samenwerken wel is, is dit:

Bij een samenwerking zet je je binnen een groep in om met elkaar een doel te behalen waaraan iedereen een bijdrage levert. Daarbij hebben jullie regelmatig overleg met collega’s en combineer je jullie talenten en zwaktes op zo’n manier dat je samen verder komt dan alleen.

Dat betekent dus ook elkaar feedback geven, communiceren over de stand van zaken, prioriteiten stellen en elkaars talenten en valkuilen kennen om daarop in te spelen.

Wat is er nodig voor een goede samenwerking? 1 ding!

Wil jij écht goede samenwerken met je collega’s, dan vraagt dat om meer dan talentvolle mensen. Je hebt nog iets nodig: vertrouwen. Je moet inzien dat elke collega lid is van het team en daar iets zinvols voor doet. Jullie werken niet toevallig aan hetzelfde project. Nee, iedereen draagt een steentje bij. Zonder elk van jullie zou het project minder geslaagd zijn.

Dat belang van vertrouwen hebben we niet zelf bedacht. Dat is hoe de Navy SEALs er ook in staan. Deze Amerikaanse speciale eenheid kan het weten. Voor hen is samenwerken letterlijk van levensbelang. Als zij het niet écht samen zouden doen, dan kan dat gaan over leven en dood. Simon Sinek (die allerlei goed verkopende managementboeken schreef), vertelt er op YouTube meer over.

Zijn insteek klinkt heel logisch:

Als het erop aankomt, moet je op je teamgenoten kunnen terugvallen. Je moet zeker weten dat anderen, wanneer jij toewerkt naar jullie gemeenschappelijke doel, bereid zijn zich voor jou op te offeren. Wanneer en in welke situatie dan ook. Dát maakt jullie een team.

Het goede nieuws: in de gemiddelde kantoortuin kom je geen gewapende soldaten, bloeddorstige leeuwen of met messen zwaaiende gekken tegen bij het koffiezetapparaat. Dus écht een kwestie van leven of dood is het niet.

Maar toch, als één van jullie het voor de kiezen krijgt (op een minder dodelijke manier) tijdens het project, dan wil je dat collega’s voor je in de bres springen. Of dat je er op z’n minst op kunt vertrouwen dat ze dat doen.

Daar is elke goede samenwerking op gebaseerd. En ja, dat gaat natuurlijk beide kanten op. Jij krijgt bijval van collega’s als je een keer omkomt in het werk of als een collega onterecht tegen je uitvalt. Maar ook jij staat paraat als anderen je een keer nodig hebben.

Samenwerken in een team

Waarom is samenwerken in een team belangrijk?

Oké, even een stapje terug. Want voor elkaar paraat staan, soms werk van een ander overnemen en je collega ook nog helpen als hij met nare feedback in zijn maag zit – moet je dat echt allemaal naast je werk ook nog doen? Euh ja. Maar het bespaart je ook tijd. Want echt: samen kom je verder dan alleen. Dat is niet alleen een mooie spreuk die voor de sier ingelijst in de kantoorkantine hangt. Het is een waarheid als een koe.

Waarom je wilt samenwerken? Omdat samenwerken veel voordelen heeft boven alles in je eentje willen doen of op je eigen eilandje alleen jouw taken uitwerken:

  • Je hoeft beslissingen niet alleen te nemen, maar profiteert van de kennis van meerdere mensen.
  • Je kunt het werk verdelen, wat veel tijd en energie bespaart.
  • Iedereen kan doen waar hij of zij goed in is. Dat betekent betere resultaten en (opnieuw!) een mooie tijdsbesparing.
  • Je kunt samenwerkend leren: leren van anderen die ergens beter in zijn dan jij of die je wijzen op andere ideeën of perspectieven. Maar ook door elkaar feedback te geven.
  • Je ziet minder snel iets over het hoofd, doordat veel paar ogen meekijken.
  • Je helpt elkaar in nood. Als jij bijvoorbeeld omkomt in het werk, kan een collega bijspringen. Is je collega ziek, dan kun jij het stokje overnemen en staat het project niet opeens stil.

Het is dan ook niet voor niets zo dat mensen óveral samenwerken. Van samenwerken met collega’s in de zorg tot samenwerken in een voetbalteam, als stel jonge ouders (hoef je niet in je eentje al die gebroken nachten te doen!), in het onderwijs, bij bedrijven… Tja, waar niet?!

Niemand ontkomt aan samenwerken. Zelfs de thuiswerkende zzp’er werkt samen (met een boekhouder, een opdrachtgever, een websitebouwer, etc.). En dat is niet gek. Je kunt nu eenmaal niet alles alleen. En al kun je dat wel, dan nog is de vraag of jij het allemaal góed doet en of je er wel de tijd voor hebt om jezelf als alleskunner op te werpen.

Ik bedoel: met een paar YouTube-tutorials kan ik misschien ook mijn gootsteen repareren. Toch ben ik blij dat ik dáárvoor bij de loodgieter kan aankloppen die – zonder die filmpjes vijf keer op replay te zetten – de niet doorlopende leiding in tien keer zo weinig tijd fixt.

Zo werkt het ook bij werken in een team: je verdeelt de taken zodat je niet álles hoeft te kunnen, zodat het resultaat beter wordt en zodat je van elkaar kunt leren.

Samenwerken in een team

Wat is belangrijk tijdens het samenwerken?

Wil je effectief samenwerken in een team, gebruik dan het wapen van de SEALs-teams. Volgens Simon Sinek zijn er twee dingen belangrijk, die het SEALs-team goed aanpakt:

  • Doe je werk zo goed als je kunt. Niet heel verrassend, toch?!
  • Zorg ervoor dat je een betrouwbaar persoon bent.

Oftewel: iemand kan nog zo’n uitmuntende professional zijn, je wilt dat diegene ook betrouwbaar is. Dus iemand die niet roddelt, die geen niet-opbouwende feedback geeft, die niet passief agressief reageert en iemand die wel deadlines en afspraken nakomt. En die daarbij dus ook nog kwaliteit levert.

Daarvoor zijn meerdere aspecten belangrijk. Misschien herken je wel iemand van wie jij denkt “Die vertrouw ik”. Welke eigenschappen herken je bij die persoon? Waarom is dat een teamlid waarvan je zeker weet dat diegene doet wat-ie zegt en voor jou door het vuur zou gaan? Grote kans dat die betrouwbare collega een paar van deze belangrijke competenties voor samenwerken met collega’s heeft:

  • De ideale collega communiceert assertief. Dus hij zegt wat hij denkt, komt op voor zijn eigen belangen, maar respecteert ook jouw belangen.
  • Deze persoon is een goede planner, haalt deadlines en laat het op tijd weten als er een kink in de kabel komt en een deadline toch niet lukt.
  • Deze collega stelt het doel van samenwerken met collega’s boven zijn eigen doelen. Die persoon behaalt liever een goed teamresultaat dan zelf met de eer te kunnen strijken.
  • De perfecte collega geeft constructieve feedback als dingen niet soepel lopen en staat zelf ook open voor feedback.
  • Communiceer. Altijd. Het liefst op tijd en proactief. Zeg het als dingen niet lekker lopen, spreek het ook uit als iets goed gaat, vraag aan de ander hoe dingen gaan. Blijf niet op je eilandje plakken, ook niet als je het daar goed vertoeven vindt. Nee, praat.

Dat zijn dus competenties die jij én je collega’s nodig hebben om samen een goed functionerend team te vormen dat topresultaten levert en dat geen samengeraapt zooitje projectleden is maar een geoliede machine.

Klinkt goed? Laten we ermee aan de slag gaan. Met 3 tips.

Hoe samenwerken in een team? 3 verrassende tips

We kunnen hele waslijsten geven met tips om beter samen te werken (of iets doen met de zogenaamde 10 gouden regels voor samenwerken – die niet bestaan). En oké, die waslijst geven we ook met onze 45 tips voor een goede samenwerking. Maar in dit artikel houden we het kort. Start met deze 3 tips en ontdek hoe ze elke samenwerking in een team verbeteren:

1. Houd een dagelijkse Fika

Dat is het Zweedse woord voor ‘koffiepauze’. Klinkt niet verkeerd, toch? En het wordt nog beter: dit is het veel effectievere alternatief voor standaard teambuildingactiviteiten zoals paintballen of in sumo-pakken met elkaar worstelen (want wees eerlijk: wie zit dáár nu op te wachten?). 

Met Fika bedoelen we dat jij en je team elke dag een koffiepauze inlassen en die gebruiken om met elkaar bij te praten. En lukt elke dag niet, bijvoorbeeld omdat jullie veel remote werken? Wekelijks is ook prima.

Maak er iets informeels van, zodat je elkaar écht beter leert kennen. Zo kom je meer te weten over iemands talenten en zwakkere kanten, over de vrijetijdsbesteding van collega’s en over hun interesses en normen en waarden. Handig om te weten voor een succesvolle samenwerking, maar ook gewoon een goed ingrediënt om het werk leuk te maken!

Vertrouwen opbouwen doe je niet van de ene op de andere dag. Dat kost tijd. Dus neem die tijd. In de koffiepauze, tijdens de vrijdagmiddagborrel of desnoods bij het gezamenlijke sumo-worstelen na werk.

Samenwerken in een team

2. Word zelf die betrouwbare collega

Het kost tijd voor jou om vertrouwen op te bouwen in je team, maar andersom moet je team ook vertrouwen krijgen in jou. Daarvoor zijn een aantal dingen belangrijk:

  • Maak alleen beloftes die je kunt waarmaken. Vrees je dat iets niet gaat lukken? Beloof het dan niet of houd een slag om de arm.
  • Geef constructieve en eerlijke feedback als dingen niet soepel gaan. Slik irritaties niet in, maar spreek ze uit. Doe het constructief, bijvoorbeeld met de 4 G’s of het ik-ik-jij-model.
  • Zeg het ook als dingen wel goed gaan. Complimenten zijn, naast leuk, vooral heel belangrijk. Je bouwt er relaties mee op, laat waardering zien én laat collega’s ontdekken wat zij goed doen en vooral moeten blijven doen.
  • Luister, meer dan dat je praat. En dan niet aanhoren wat de ander zegt en vervolgens snel met jouw mening komen. Nee, luister actief en met oprechte aandacht.
  • Geef het toe als je fout zat. Fouten maken is niet erg. Als je er maar voor uitkomt.
  • Houd een waterdichte planning bij. Dus werk met een agenda én een takenlijst en zorg ervoor dat die superconcreet, haalbaar en logisch zijn. Hoe? Daar schreef Björn een compleet boek over: ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’. Of volg Björn en Tijdwinst op Instagram. Daar geven we je dagelijks praktische tips waarmee je jouw workload voortaan wél goed en realistisch ingepland krijgt.
  • Wees transparant over wat je doet en wanneer. Bekijk bijvoorbeeld onze tips voor tools waarmee je online kunt samenwerken. Dankzij tools als Asana of Monday weten je collega’s altijd wat jij doet en weet jij wat zij doen. Een prettig en vertrouwd idee!

3. Sta open voor verbeterpunten

Je kunt nog zo goed in je werk én betrouwbaar zijn. Ook jij doet weleens iets verkeerd en beseft dat dan achteraf pas. Het is dan ook belangrijk om altijd open te staan voor manieren om de samenwerking te verbeteren.

Net zo belangrijk als zelf feedback geven, is dat jij je ook niet aangevallen voelt door feedback. Kijk of je feedback met open armen kunt ontvangen. Bedank de ander, probeer ervan te leren en kijk welke concrete actiepunten je eruit kunt halen over hoe je de samenwerking kunt verbeteren.

Nog beter: vraag regelmatig om feedback. Probeer deze voorbeelden van feedbackvragen en sta open voor wat anderen van je vinden. Er volgen vast lovende woorden om in je zak te steken en wellicht ook verbeterpunten die jou weer op weg helpen. Dat maakt je nog beter in je werk én nog betrouwbaarder in de teamsamenwerking.

Dus: samenwerken is vertrouwen geven en krijgen

Dus wil je je onderlinge samenwerking verbeteren? Alles draait om vertrouwen. Uiteraard wil je je collega’s vertrouwen (oftewel: aju, micromanagement!). Maar je wilt ook zelf vertrouwd worden.

Leer je collega’s beter kennen, stel vragen en luister, geef eerlijke feedback, communiceer open en zorg voor een heldere planning. Als je daarnaast ook nog openstaat voor verbeterpunten, dan worden jij en je collega’s zoals de krachtpatsers van Navy SEAL: ijzersterk als team, nóg sterker dan ieder voor zich is.

Samenwerken in een team

Beter samenwerken? Word een betrouwbare gesprekspartner, feedbackgever én planner

Samenwerken begint dus met vertrouwen en betrouwbaar zijn. Laten wij je daar nu van alles over kunnen leren. Dé cursus samenwerken bestaat niet. Wel kunnen we jou en je collega’s allerlei handige skills leren:

  • Leer bij onze training feedback geven hoe je collega’s op een constructieve manier feedback geeft waar de ander écht iets mee kan en hoe je zelf feedback goed ontvangt.
  • Word dankzij onze cursus gesprekstechnieken een nog betere gesprekspartner. Leer bijvoorbeeld hoe je je mening geeft, goed luistert, de regie neemt in gesprekken en kort en krachtig maar toch duidelijk communiceert.
  • Of verbeter je planningsskills met onze training timemanagement, waarbij je leert om niet harder maar wel slimmer te werken. Zo krijg je meer gedaan in minder tijd en haal jij voortaan altijd je deadlines. Zonder stress ook nog.

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Bij Tijdwinst helpen we professionals uit heel Nederland om slimmer (samen) te werken. Zo geven we trainingen over constructieve feedback geven, timemanagement, gesprekstechnieken en assertiviteit. Volg onze training op een locatie bij jou in de buurt of online en leer hoe je nog meer uit jezelf, uit je werk maar vooral uit je samenwerkingen haalt.

Benieuwd naar ons trainingsaanbod of onze andere artikelen? Lees verder op onze websites of meld je direct aan voor een training.