Samenwerken doen we al vanaf de oertijd. Vroeger was samenwerken nodig om niet door mede-oermensen voor een verrukkelijk avonddiner aangezien te worden. Tegenwoordig is goed samenwerken een must om je staande te houden in de (gelukkig minder kannibalistische) kantoorjungle én om goede resultaten af te leveren. Wat kun jij doen om succesvol samen te werken met elke willekeurige collega?

Succesvol samenwerken met collega’s gaat niet vanzelf. Dat heb je misschien wel gemerkt. Soms erger je je dood aan een collega die uren praat zonder echt iets te zeggen. Je schuift regelmatig aan bij lange vergaderingen die weinig opleveren. Je merkt dat jij en een collega er compleet andere werkwijzen op nahouden. Weer een andere collega komt zijn deadlines niet na. En met een andere collega lig je vaak in de clinch, omdat jullie verschillende verwachtingen bij een samenwerking hebben. Het gevolg? Frustraties, zoekgeraakte motivatie en de neiging om de handdoek in de ring te gooien. 

Tja, samenwerken in een team en ook interprofessioneel samenwerken of interdisciplinair samenwerken brengen nu eenmaal uitdagingen met zich mee. Maar aan de andere kant brengt een goede samenwerking met collega’s ook veel goeds. Dit bijvoorbeeld:

  • Je krijgt hetzelfde werk in minder tijd gedaan als jullie de taken verdelen.
  • Jullie maken slim gebruik van alle aanwezige kennis, vaardigheden, ervaring en achtergronden door taken te verdelen.
  • Samenwerken biedt kansen om te sparren, brainstormen en overleggen als dingen minder soepel lopen.
  • Iedereen kan doen waar hij of zij goed in is, wat een beter resultaat en meer efficiëntie betekent.
  • Jullie kunnen van elkaar leren, bijvoorbeeld door elkaar feedback te geven op dingen die beter, slimmer of efficiënter kunnen. Dat helpt om de samenwerking te verbeteren.
  • Succesvol samenwerken is ook leren. Samenwerkend leren dus! Jullie leren bijvoorbeeld meer op inhoudelijk vlak dankzij de unieke kennis van elke collega, de verschillende perspectieven en de oplossingen die jullie samen voor issues bedenken.

succesvol samenwerken

Wat is succesvol samenwerken?

Succesvol samenwerken op de werkvloer houdt in dat je gebruikmaakt van de kwaliteiten in een team om het werk efficiënter te doen, tot betere resultaten te komen en het werk op zo’n manier te verdelen dat het resultaat er beter van wordt. Iedere collega heeft een eigen aandeel in het project. Jullie zijn op de hoogte van de taakverdeling, communiceren over de voortgang en zorgen er samen voor dat al die individuele onderdelen bij elkaar tot een zo goed mogelijk eindresultaat leiden.

Wat is nodig voor een succesvolle samenwerking?

Succesvol samenwerken is uitdagend. Maar als je een aantal eisen voor succesvol samenwerken opvolgt, valt er een hoop te winnen. Wat een samenwerking wél succesvol maakt (en waar dus manieren liggen om het samenwerken te verbeteren), is het volgende:

  • Er is een duidelijk gezamenlijk doel waar jullie met elkaar naartoe werken. 
  • Jullie vormen echt een team samen, waarin iedereen een duidelijke bijdrage levert en op waarde wordt geschat. Van de stagiair tot de directeur.
  • Er is een duidelijke taakverdeling, waarbij voor iedereen helder is hoe jullie de taken verdelen in het team
  • Jullie communiceren krachtig en helder. Dus jullie zeggen wat je vindt, wat de opdracht is of wat er nodig is. Ook laten jullie het proactief weten als dingen niet soepel gaan, zonder er onnodig omheen te draaien.
  • Iedere collega krijgt de kans om zijn of haar mening te geven. In vergaderingen zijn dus niet alleen de meest dominante teamgenoten aan het woord.
  • Alle teamleden komen de gemaakte teamafspraken na. Dit betekent dat deadlines worden gehaald en dat mensen hun individuele verantwoordelijkheid nemen.
  • Jullie spreken het uit als er issues spelen (bijvoorbeeld frustraties over niet-gehaalde deadlines of gedrag dat je stoort). Dat doe je op een constructieve manier, zodat de ander er iets van kan leren om beter samen te werken
  • Je houdt rekening met de verschillende typen mensen in het team. Zo is de ene persoon meer extravert, de andere introvert. Je omarmt die verschillen en probeert op zo’n manier met elkaar om te gaan dat je juist van de verschillende typen persoonlijkheden profiteert.

Hoe kun je de samenwerking verbeteren? 8 tips voor samenwerkingssucces

Succesvol samenwerken met collega’s gaat niet vanzelf. Maar door een paar dingen anders te doen, kun je zeker wel je samenwerkingssucces vergroten. Ja, zelfs met die ene langdradige collega die je meestal niet kunt luchten. Dit zijn onze 8 tips voor succesvolle samenwerkingen.

1. Verdiep je in de verschillende DISC-profielen

We lieten het net al even vallen (en dit is sowieso vast geen verrassing voor je): niet iedereen is hetzelfde. Waar jij misschien dol bent op takenlijstjes maken en dingen “plat slaan”, is je collega meer van het brainstormen en creatieve ideeën spuien. De ene collega staat graag aan het stuur; een ander is in overleggen wat stiller.

Ben je klaar voor een enorme eye-opener? Lees dan ons artikel over de DISC-profielen. Daarin ontdek je dat de meeste mensen één of twee van vier verschillende voorkeursstijlen hebben. Ook delen we bij elk kleurprofiel tips voor hoe een persoon met dat profiel graag werkt en communiceert. Dat helpt jou om je communicatie en samenwerking met andere typen mensen te verbeteren. 

Bovendien kun je door de DISC-profielen beter de kwaliteiten van een team in kaart brengen. De één zal bijvoorbeeld sterker zijn in organiseren; de ander heeft weer een talent voor in out of the box denken.

En als je toch bezig bent: lees ook ons artikel over het verschil tussen introvert en extravert. Dan snap je direct waarom de ene persoon heel blij wordt van spontaan met ideeën komen en de ander zich liever van tevoren inleest.

succesvol samenwerken

2. Luister en toon begrip

Denk je nu “Wat een open deur!”? Wacht dan heel even voordat je doorscrolt. Natuurlijk luisteren we allemaal naar anderen. Maar de vraag is: luister je ook écht? Snap je waarom de ander iets vindt of zegt? Kun je je erin inleven? 

Actief luisteren is de manier om oprechte interesse te laten zien en de ander zich gehoord te laten voelen. Het houdt in dat je de ander laat uitspreken, blijft doorvragen en de aandacht steeds bij de ander houdt zonder zelf het woord over te nemen.

Daarbij is het ook belangrijk om begrip te tonen als je de samenwerking wilt bevorderen. Ja, ook als je ergens anders instaat dan je collega. Begrip tonen betekent niet dat je de ander gelijk geeft. Het betekent simpelweg dat je erkent dat de ander er op een bepaalde manier in staat en dat je je daar iets bij kunt voorstellen. Op die manier voorkom je meningsverschillen en kun je beter samenwerken, ook met mensen met wie je niet altijd op één lijn zit.

3. Maak heldere afspraken over de taakverdeling en deadlines

Werken in een team gaat alleen van een leien dakje als je heldere afspraken maakt over wie wat doet en wanneer taken af moeten zijn. Dit betekent dat iedereen na afloop van een meeting precies weet wat hem of haar te doen staat én wanneer dat af moet zijn. 

Zet de afspraken bij voorkeur op papier of werk samen in een projectmanagementtool, zoals Asana, Monday of Trello. Hierin kun je alle taken onder elkaar zetten, taken toewijzen aan de juiste persoon en ook zien wat de status van een taak is. Dankzij die tools heeft elk teamlid altijd zicht op de voortgang en kun je ook zelf zien wat je te doen staat en wanneer dat moet gebeuren. Een goede stok achter de deur om zelf je werk op tijd gedaan te krijgen én om waar nodig aan je collega’s te vragen hoe het ervoor staat. 

4. Deel successen én deel complimenten uit

Ja, het is belangrijk om elkaar met constructieve feedback aan te spreken op dingen die beter kunnen. Maar het is minstens zo belangrijk om positieve feedback te geven. Geef regelmatig spontaan een welgemeend compliment aan je teamleden. Dat laat waardering blijken, verbetert de onderlinge relaties en helpt collega’s ook om in te zien met welk gedrag of welke werkwijze zij vooral mogen doorgaan. 

Hebben jullie samen mooie successen behaald of heb jij iets bereikt waar je trots op bent? Gooi het ook dan in de groep. Proost samen op mijlpalen en deel de successen met elkaar. Dit versterkt het teamgevoel en maakt samenwerken ook leuker. Je werkt samen toe naar een doel. Hoe mooi is het dan om het behalen van doelen niet stilletjes voorbij te laten gaan?!

5. Sta open voor feedback of andere ideeën

Succesvol samenwerken in een team vereist ook feedback op z’n tijd. Soms positief, soms negatief (maar wel opbouwend). Eén van de redenen waarom samenwerken zo nuttig is, is nu juist dat je van elkaar leert en ook ontdekt waar je kwaliteiten en aandachtspunten liggen. Maar daarvoor moet je wel openstaan voor feedback van collega’s. Zie het niet als een persoonlijke aanval, maar probeer er wijze lessen uit te trekken en jezelf ermee te verbeteren.

Nog beter: vraag regelmatig met deze feedbackvragen zélf om feedback. Dat kan heel waardevol zijn om te ontdekken waar jij al sterk in bent en waarin je nog beter kunt worden.

succesvol samenwerken

6. Zorg ervoor dat je jouw planning op orde hebt

Of je collega’s er een realistische planning op nahouden, heb je niet volledig in de hand (tip: je kunt ze altijd het boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ als subtiele hint cadeau doen). Waar je wél invloed op hebt, is je eigen planning. Voor een succesvolle samenwerking is het belangrijk dat je je verantwoordelijkheid neemt voor jouw taken en ervoor zorgt dat je die op tijd afrondt. 

Je wilt dus een goede takenlijst opstellen en je planning op orde hebben om geen deadlines te missen en altijd eerlijk te kunnen aangeven wat wel en niet lukt. 

Over dit onderwerp hebben wij inmiddels honderden artikelen geschreven. Tips genoeg dus! Lees bijvoorbeeld deze artikelen om jouw timemanagement-skills en productiviteit altijd op orde te hebben:

7. Stoor elkaar geclusterd

Hoe vaak overkomt het jou dat je tijdens je werk wordt opgeschrikt door een e-mailnotificatie, een collega die aan je bureau staat, een chatbericht, een appje in de groepsapp van werk of een Slack-bericht dat je aandacht vraagt? Elke keer dat jij gestoord wordt, houdt dat je lange tijd uit je concentratie. Langer dan je je misschien realiseert. Het duurt namelijk even voordat je je focus weer te pakken hebt. En als je net weer in je focus zit, word je misschien alweer door de volgende stoorzender uit je focus gehaald. Argh! 

De oplossing zit ‘m in elkaar geclusterd storen. Een 1-op-1-lijst helpt je daarbij. Het idee is dat jullie elkaar onderling niet meer storen voor elk wissewasje, maar ieder een lijst maken per collega met vragen of verzoekjes die je voor de ander hebt. Werk die punten vervolgens in één keer met elkaar af. Vraag je collega bijvoorbeeld of ze aan het einde van de dag een kwartier heeft om dingen met je door te nemen. Of spaar je punten op tot het eind van de week en bespreek ze dan in een 1-op-1-gesprek met de ander.

Zo worden jullie allemaal minder gestoord en kunnen jullie gefocust werken. Dat komt het resultaat, de samenwerking én de planning ten goede. Kortom: alles wat je nodig hebt voor succesvol samenwerken.

8. Leer jezelf charisma aan

Charisma is niet alleen voorbehouden aan Barack Obama en andere grote figuren. Iedereen kan charisma aanleren. Charisma is een set persoonlijkheidskenmerken die jou meer “likable” maken. Dat zit ‘m onder andere in bepaalde communicatieskills. Samen maken die vaardigheden dat jij een grotere gunfactor hebt, dat mensen aan je lippen hangen als jij aan het woord bent en dat collega’s je eerder vertrouwen. Stuk voor stuk handige vaardigheden bij samenwerken in een team!

Ontdek hoe jij met 9 tips ook charisma kunt aanleren. Denk bijvoorbeeld aan een positieve mindset hebben, goed luisteren, anderen onbaatzuchtig helpen en je eigen valkuilen kennen (en openstaan voor feedback daarop).

Nog meer leren over succesvol samenwerken?

Op onze site vind je een stuk meer dan enkel 10 gouden regels voor samenwerken of 5 simpele tips voor een goede samenwerking. Bekijk onze complete gids voor samenwerken (met 44 tips!) maar eens. 

Zoek je nog meer praktische tips voor hoe je goed kunt samenwerken? Volg dan Björn en Tijdwinst op Instagram voor een dagelijkse dosis praktische tips rondom onderwerpen als feedback geven, krachtige gespreksvoering en succesvol timemanagement.

succesvol samenwerken

Dus: hoe kun je effectief samenwerken?

Je hebt hierboven gelezen wat belangrijk is bij succesvol samenwerken. Een succesvolle samenwerking valt of staat bij de inzet van elk teamlid. Ook jij kunt hier dus een waardevolle bijdrage aan leveren. 

De teamsamenwerking (nog) succesvoller maken, doe je door…

  • …je te verdiepen in de verschillende voorkeursstijlen van communiceren én door begrip te tonen voor collega’s die anders werken en communiceren dan jij.
  • …naar anderen te luisteren en begrip te tonen voor afwijkende meningen.
  • …heldere afspraken te maken over de taakverdeling en deadlines.
  • …niet vergeten om complimenten te geven en successen samen te vieren.
  • …zelf open te staan voor feedback en daarvan te leren.
  • …je eigen planning op orde te hebben en efficiënt te werken.
  • …elkaar minder te storen en met 1-op-1-lijsten te werken.
  • …jezelf charisma aan te leren, zodat je prettig bent in de communicatie én de samenwerking in elk team kunt verbeteren.

Volg een training en word productiever, effectiever én een fijne samenwerkingspartner

training samenwerken en communicatie waarmee jij binnen twee uur een uiterst succesvolle samenwerkingspartner wordt, bestaat niet. Een cursus samenwerken in 1 dag ook niet. Wél organiseren we bij Tijdwinst allerlei trainingen die helpen bij effectief samenwerken. Hier leer je vaardigheden die jou helpen om helder en krachtig te communiceren, goed te plannen en constructieve feedback te geven. Stuk voor stuk kwaliteiten die voor samenwerken broodnodig zijn! 

Volg één van onze trainingen, zodat je jouw samenwerkingen én je eigen werk direct kunt verbeteren.

  • Volg een cursus gesprekstechnieken om te leren hoe je krachtige gesprekken voert, helder communiceert, de regie pakt en op een respectvolle manier je mening geeft.
  • Leer bij de training feedback geven hoe je feedback geeft waar de ander echt iets mee kan én hoe je ook zelf openstaat voor feedback, daarom vraagt en ervan kunt leren.
  • Ontdek bij onze training timemanagement hoe je door slimmer te werken productiever bent, meer gedaan krijgt in minder tijd en een waterdicht timemanagement-systeem voor jezelf inricht.
  • Of meld je aan voor de cursus thuiswerken om te leren hoe je succesvol kunt samenwerken op afstand. Met de juiste tools, werkwijze en tips en tricks kun je ook bij thuiswerken de samenwerking soepel laten doorlopen.

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Bij Tijdwinst helpen we professionals uit heel Nederland om slimmer (samen) te werken. Zo geven we trainingen over effectieve gespreksvoering, feedback geven, timemanagement en thuiswerken. We helpen professionals op die manier om meer uit zichzelf, uit hun werk en uit samenwerkingen te halen. Wat voor werk je ook doet! Volg onze trainingen op een locatie bij jou in de buurt of online. 

Benieuwd naar ons trainingsaanbod of onze andere artikelen? Lees verder op onze websites of meld je direct aan voor een training.